dimarts, 22 de gener del 2008

es prou bo el sistema electoral?

Ahir vaig llegir una notícia que em féu reflexionar. La notícia era el decés als 92 anys, a causa d'un atac de cor, del novè i últim comandant de les forces dels Estats Units que van servir a la República, amb les Brigades Internacionals, a la Guerra Civil Espanyola: Milton Wolff.

Wolff, fou líder i símbol dels voluntaris de la Brigada Abraham Lincoln, en què van servir uns 3.000 nord-americans a l'estat espanyol, dels quals només en resten vius una quarentena.

La reflexió va inciar-se en el punt del repàs mental de les paraules Brigades Internacionals. Les Brigades Internacionals eren unes unitats formades per voluntaris, potser forçosos, vinguts de països d'arreu del món per lluitar en la Guerra Civil Espanyola al costat de la República i en contra dels exercits colpistes, i feixistes, del general Franco. I moltes vegades aquest voluntarisme internacional, si no resultava mort en el camp de batalla, podia equivaldre a perdre els drets polítics del voluntari al seu país. Per què arriscar-se a anar a lluitar per uns ideals a l'altra punta del món?
De les paraules lluitar per uns ideals la reflexió em va conduir a pensar com un país democràtic, com era l'estat republicà espanyol del 36, es va veure abocat a una guerra fraticida, preludi del que després seria la Segona Guerra Mundial. I com aquesta s'inicià perquè, d'una manera força democràtica, Hitler va dissoldre la República de Weimar i proclamar el III Reich, un estat autoritari, centralitzat i, curiosament, antidemocràtic.
Sense saber com la ment es va aturar a la paraula democràcia. Ara per sort vivim en una democràcia sense els perillosos tics que a Alemanya van alçar al poder a Hitler, o que a l'estat espanyol van conduir cap en una guerra civil. Ara bé, no tot són flors i violes. Vivim en una democràcia, diguem-ne oblidada, avorrida o cansada. Oblidada perquè potser no som prou conscients que tenim la responsabilitat d'exercir la nostra sobirania. Avorrida perquè hi ha molta gent que no veu, o sent, la utilitat de l'execució de la seva sobirania. Cansada perquè veu com la seva opció política queda molt lluny de fer-se rellevant.
Potser, i aquí es van aturar els enllaços de paraules al cervell, potser sí que el nostre sistema electoral no és prou bo. Potser amb uns altres criteris d'elecció de candidats o un altre mètode de recompte més just la gent s'animaria a anar a votar.
Pd Molt recomanable el següent enllaç.